Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Από τον Βόλο...

Ο μόνιμος φόβος του συρφετού των συνδικαλιστών-τροχονόμων για την απρόσκοπτη κίνηση των αποφάσεων των αφεντικών δεν μπορεί να είναι άλλος από τις ακηδεμόνευτες, αυτοοργανωμένες κινήσεις των "από κάτω" σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, σε κάθε χώρο δουλειάς. Η συνομωταξία των Παναγόπουλων έχει ήδη αρχίσει να βλέπει αυτό τον φόβο να παίρνει σάρκα και οστά σε διάφορες περιστάσεις και με διάφορους τρόπους...

Αναδημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση από την εφημερίδα "ελευθερία":

Έξωση... στους «προδότες, διασπαστικούς και γραφειοκρατικούς» συνδικαλιστές, έκαναν μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου της πόλης, προχωρώντας χθες το πρωί, σε κατάληψη του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Υπό το σύνθημα «ώρα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας», αντιεξουσιαστές δεν επέτρεψαν την είσοδο στο «σπίτι» της εργατικής τάξης, στους εκλεγμένους στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, όχι όμως και στα σωματεία εργαζομένων για τα οποία κράτησαν ανοιχτές τις πόρτες. Είναι το δεύτερο κρούσμα απαξίωσης του οργανωμένου συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος και στο Βόλο. Η αρχή έγινε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Ελευθερίας, οπότε και πάλι μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων, «καθαίρεσαν» από το βήμα τους εκλεγμένους εκπροσώπους της εργατικής τάξης...

Από νωρίς χθες το πρωί, ομάδα 30 ατόμων, κατευθύνθηκε στο «σπίτι» της εργατικής τάξης, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Ανάρτησαν πανό μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, απαγορεύοντας την είσοδο στα γραφεία των εκλεγμένων στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου. «Κατασκήνωσαν» έξω από το κτίριο, το οποίο βρέθηκαν σε στενή... πολιορκία για ένα 24ωρο.


Το μόνο πρόβλημα που δημιουργήθηκε αφορούσε στην απογραφή των δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού. Χθες ήταν η δεύτερη ημέρα απογραφής των δικαιούχων, όμως εξαιτίας της κατάληψης, οι υπάλληλοι βρέθηκαν μακριά από τα πόστα τους.

Οι πόρτες όμως ήταν ανοιχτές για σωματεία εργαζομένων, που είχαν προγραμματίσει συναντήσεις ή εκδηλώσεις στους χώρους του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 23 Φεβρουαρίου και στην οποία θα συμμετέχει η τοπική εργατική τάξη.

«Η προδοτική και διασπαστική στάση των γραφειοκρατών συνδικαλιστών, μας παρακίνησε στο να οργανωθούμε μόνοι μας από κάτω, άμεσα και να αποφασίσουμε εμείς χωρίς κανένα γραφειοκράτη για το πώς θα κλιμακωθεί ο αγώνας της 23ης Φεβρουαρίου, με την κατάλληλη κοινωνική ζύμωση του απαιτείται. Η απεργία δεν αφορά μόνο τους εργάτες αλλά και το τεράστιο ποσοστό ανέργων, «μαύρα» εργαζόμενων, μαθητών και φοιτητών χωρίς μέλλον. Δεν χρειάζεται να πεινάσουμε όλοι για να ξεσηκωθούμε. Είναι ώρα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας», ανέφεραν τα μέλη της κατάληψης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, δίνοντας απεργιακό... ραντεβού, στις δέκα το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης, στην πλατεία Ελευθερίας.

Το χθεσινό αποτέλεσε ένα ακόμη δείγμα της δυσαρέσκειας και δυσπιστίας που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις απέναντι στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, που φέρεται να αδυνατεί στην πράξη να οργανώσει και να συσπειρώσει τους εργαζόμενους, παρά τη διαρκή και εντεινόμενο «επίθεση» που δέχονται το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τις εργατικές τους κατακτήσεις.

Το πρώτο «κρούσμα», είχε σημειωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, στην πλατεία Ελευθερίας, στην πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση. Τότε, όταν εκπρόσωποι του Ε.Κ.Β. και πολιτικών φορέων επιχείρησαν να ανέβουν στο βήμα της συγκέντρωσης για να εκφωνήσουν τους λόγους τους και να διαβάσουν το ψήφισμα της απεργίας, ομάδα αντιεξουσιαστών τους έτρεψε σε... άτακτη φυγή.