Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Κυριακή 4 Μάη-ΑΠΕΡΓΙΑ



Η αδηφάγα όρεξη των αφεντικών έχει ανοίξει για τα καλά και πλέον τίποτα δεν δείχνει να  σταματά την επέλασή τους στις εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η σημειολογία του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή, τρεις μέρες μετά την απεργία της πρωτομαγιάς. Οι υποτιθέμενες 7 Κυριακές είναι μόνο η πιλοτική εφαρμογή της πλήρους απελευθέρωσης των ωραρίων, της κατάργησης όλων των αργιών, της ισοπέδωσης της καθημερινότητας και της ζωής χιλιάδων εργατών και εργατριών στα εμπορικά κάτεργα. Οι -προ πολλού- μειωμένοι μισθοί, ο καθημερινός εκβιασμός της ανεργίας, η βίαιη καταστολή και οι συλλήψεις απεργών και διαδηλωτών, προσπαθούν να κάμψουν και τα τελευταία ψήγματα ταξικού ανταγωνισμού, ώστε να μπορούν τα κάθε λογής αφεντικά να εφαρμόζουν ανενόχλητα τους «νόμους και τα συμφέροντα της αγοράς».
 Και ένα μεγάλο θέμα είναι ότι πέρα από τους δεδομένους συμμάχους τους, (μεγαλοδημοσιογράφους, μπάτσους, εισαγγελείς που κηρύσσουν παράνομες τις απεργίες, τραπεζίτες που προσφέρουν εκπτώσεις και μπόνους σε όποιον/α ψωνίζει τη συγκεκριμένη μέρα) υπάρχει και ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που στηρίζει ηθελημένα ή άθελά του τους σχεδιασμούς κεφαλαίου και κράτους. Τα σχόλια είναι περιττά για εργαζόμενους ή ανέργους που κατεβαίνουν για «μια βόλτα στα μαγαζιά» κυριακάτικα, ειδικά τη στιγμή που δεν έχουν λεφτά να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Από την άλλη και για ακόμα μία Κυριακή εργάτες και αλληλέγγυοι θα αντισταθούν στις μεθοδεύσεις των αφεντικών. Δίπλα σε αυτό το κομμάτι της εργατικής τάξης, αλλά και ενάντια σε κομματικές και γραφειοκρατικές  λογικές, θα σταθούμε και εμείς.
 ας μείνουν έτσι την Κυριακή